2023-2024ж. тамақтанумен қамтамасыз ету комиссиясының жұмыс жоспары
2023-2024ж. бұйрықтар2023-2024ж. актілер
2022-2023ж.
мектеп асханасының кестесі 2022-2023ж. бұйрықтар
2022-2023ж. актілер
2022-2023ж. 4 апталық тамақтанудың мәзірі 2022-2023ж, протоколдары
2014 жылдан бастап депутаттардың бастамасы және мектеп директорларының ұсыныстары бойынша мектепте тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша көрсетілетін қызметтерді, тауарларды жеткізушіні таңдау тамақтану сапасына әсер ететін баға демпингіне, сондай-ақ мектеп директорларының көрсетілетін қызметтерді жеткізушілерді тікелей бақылауды жүзеге асыру мүмкіндігінің болмауына байланысты Мемлекеттік сатып алу жүйесінен шығарылды.
Бүгінгі күні орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру және мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу тәртібі пысықталды(ҚР БҒМ 31.10.2018 ж. №598 бұйрығы).
Балалардың тамақтану сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік беру мақсатында Қағидаларда қызметкерлердің білікті штаты бар (жұмыс тәжірибесі, аспаздардың біліктілігі, технологтардың, диетологтардың, оң сипаттамалардың, тамақ өнімдерінің өз өндірісінің, энергия үнемдейтін жабдықтың болуы) осы қызметті көрсетуге неғұрлым дайын өнім берушіні таңдауға мүмкіндік беретін өлшемшарттар көзделген.
2018 жылдан бастап тамақ өнімдерін сақтау жағдайларына, дайындалатын тағамдардың қауіпсіздігі мен сапасына әсер ететін мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту үшін мемлекеттік-жекешелік әріптестік тетігі енгізілді.
Сондай-ақ, қағидаларға сәйкес конкурстық комиссиялардың құрамына ҮЕҰ және ата-аналар қоғамдастығының, қамқоршылық кеңестердің, сондай-ақ қоғамдық денсаулықты қорғаудың аумақтық органдарының өкілдері енгізілді.
Өнім берушілердің жаңа піскен және табиғи өнімдерді пайдалануын қамтамасыз ету үшін Ережеде өнім берушілердің мектепте тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде (шаруа немесе фермер қожалығы, жылыжай және басқалары) пайдаланылатын тамақ өнімдерінің өз өндірісінің болуы үшін қосымша балл алуы және отандық өндірушілердің тамақ өнімдерін сатып алуы көзделген.
Тағамдардың, тамақ өнімдерінің және аспаздық өнімдердің тұтынушылық қасиеттері, олардың органолептикалық қасиеттері, дайындау технологиялары мен шарттары балаларға арналған Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бөлігінде Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттеріне сәйкес келуге тиіс.
Өнім беруші Шарттың талаптарын бұзған немесе тиісінше орындамаған жағдайда, шарт сот тәртібімен бұзылады және осы өнім беруші жосықсыз деп жарияланады (ҚР БҒМ 2018 жылғы 31 қазандағы №599 бұйрығы).
2015 жылы білім алушылардың жекелеген санаттарын сапалы тамақпен қамтамасыз ету мақсатында министрлік Қазақ тамақтану академиясымен бірлесіп алғаш рет балалардың жас ерекшеліктерін ескере отырып, бір реттік мектепте тамақтандырудың бірыңғай нормаларын әзірледі (12.03.2012 жылғы № 320 ҚР ПП-ға толықтырулар енгізілді).
Бұл нормаларда балалардың ағзаға қажетті барлық микронутриенттерді алуы қарастырылған: дәрумендер, минералдар және микроэлементтер.
2018 жылы Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау саласын дамытудың 2016 - 2019 жылдарға арналған "Денсаулық" мемлекеттік бағдарламасын іске асыру шеңберінде, сондай-ақ ҚР ДСМ білім беру ұйымдары білім алушыларының салауатты (ыстық) тамақтануына қызығушылығын арттыру мақсатында оқу орындарындағы тамақтану рационы бойынша бірыңғай стандарттар әзірленді.
2019 жылдан бастап министрлік білім беру органдары мен ұйымдарының мектептегі тамақтануды ұйымдастыруына камералдық бақылау енгізді, бұл объектіге баруды жүзеге асырмай бақылау іс-шараларын жүргізуге мүмкіндік береді.
Бұдан басқа, Министрлік ҚР ҚМ-мен бірлесіп Мемлекеттік сатып алу порталының постредствосымен конкурстық рәсімдерді электрондық форматқа ауыстыру мәселесін пысықтауда.
Бүгінгі таңда мектеп қызметкерлерінің де, ата-аналар қоғамдастығының да қызмет көрсетуіне тұрақты бақылауды жүзеге асыру мүмкіндігі Заңмен қарастырылған. Әр мектепте балалардың тамақтануын бақылау жөніндегі комиссия жұмыс істейді. Комиссияны мектеп директоры басқарады, оның құрамына мектептің медбикесі, педагогтар, ата-аналар комитетінің, қамқоршылық кеңесінің мүшелері кіреді.
Тамақтандыруды ұйымдастыру қағидаларына сәйкес көрсетілетін қызметті беруші ай сайын орта білім беру ұйымының басшысына олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттарды қоса бере отырып, білім алушылар үшін пайдаланылатын тамақ өнімдерінің тізбесі туралы мәліметтерді ұсынуы тиіс.
Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты адам тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналына жазбалар енгізе отырып, дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді.
Осылайша, қазіргі уақытта мектеп әкімшіліктеріне балалардың тамақтану сапасына әсер етуге мүмкіндік беретін барлық қажетті тетіктер жасалды. Бүгінгі таңда білім беру ұйымдары басшыларының (бракераж комиссияларының төрағалары) жауапкершілік деңгейі бірінші орынға шығатынын мойындау керек.
Осыған байланысты министрліктің мектептегі тамақтану сапасын арттыру жөніндегі қызметінің негізгі бағыты тамақтану сапасын бақылау жөніндегі бракераж комиссиялары қызметінің тәртібін кеңінен ақпараттық жария етуді қамтамасыз ету болып табылады. Сондай-ақ балаларды тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде бұзушылықтар анықталған кезде білім алушылар мен олардың ата-аналарын одан арғы іс-әрекеттер туралы хабардар ету.